Συμβουλές

ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Τροφή πλούσια σε καλής ποϊότητας πρωτεϊνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας 20%-22%

ΑΧΥΡΟ

Περιέχει ελάχιστες θρεπτικές ουσίες σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες οι οποίες είναι αρκετές. Είναι εύγευστο και βοηθάει το ζώο στην χώνεψη.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας 18%-20%

ΤΣΑΪΡΙ

Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα ζώα. Το ασβέστιο, το φώσφορο και η πρωτεϊνη είναι τα συστατικα που το χαρακτηρίζουν.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας 19%-21%

ΚΡΙΘΑΡΙ

Το κριθάρι είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, βιταμίνη Β1, λίπη και έλαια. Περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες και πολλούς υδατάνθρακες (άμυλο). Επίσης έχει μικρή ποσότητα ασβεστίου και είναι αρκετά παχυντική τροφή. Ορισμένα ζώα έχουν αλλεργία σ’αυτό και βγάζουν εξανθήματα στο δέρμα ή εμφανίζουν πρόβλημα στα άκρα από την υπερβολική ποσότητα.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας μικρότερο του 14%

ΒΡΩΜΗ

Τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνη Β1, λίπη, έλαια και φυτικές ίνες. Έχει ελάχιστο ασβέστιο και δεν έχει παχυντικές ιδιότητες όπως το κριθάρι. Απελευθερώνει γρήγορα την ενέργεια γι’αυτό και χρησιμοποιείται ως τροφή αλόγων ιπποδρόμου διότι τα κάνει νευρικά και αποδίδουν καλύτερα στους αγώνες.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας μικρότερο του 14.5%

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Το καλαμπόκι είναι μια τροφή που συνδυάζει τα θρεπτικά συστατικά του κριθαριού και της βρώμης. Περιέχει πολλούς υδατάνθρακες (άμυλο) και λίγες πρωτεϊνες και φυτικές ίνες. Ιδιαίτερα παχυντικό και προσφέρει μεγάλα ποσοστά ενέργειας.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας μικρότερο του 14%

ΣΙΤΑΡΙ

Μεγάλη περιεκτικότητα ενέργειας με λίγες πρωτεϊνες και φυτικές ίνες.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας μικροτερο του 14%

ΣΟΓΙΑ

Τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες και έλαια. Χορηγείται σε μικρές ποσότητες διότι είναι ιδιαίτερα παχυντική και βαριά για τα ζώα.

Διατηρείται σε ποσοστό υγρασίας μικρότερο του 13%

ΠΙΤΟΥΡΟ

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και λίγες πρωτεϊνες ορισμένες από τις οποίες δεν χωνεύονται. Ο φώσφορος και το ασβέστιο που περιέχει δεν είναι σε σωστά επίπεδα (περιέχει περισσότερο φώσφορο απ’ ότι ασβέστιο ενώ τα κόκκαλα του οργανισμού χρειάζονται διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από ότι φώσφορο). Προτιμάται να αποθηκεύεται για μικρό χρονικό διάστημα διότι απορροφά υγρασία και γίνεται ιδιαίτερα ξινό και ακατάλληλο.

Το Ηλιάλευρο προέρχεται από την επεξεργασία του Ηλίανθου. Η σύσταση του Ηλιάλευρου από αμινοξέα διαφέρει από αυτήν της σόγιας, αλλά έχει αρκετά προνόμια όταν συνδυαστούν καταλλήλως. Το Ηλιάλευρο διατίθεται συσκευασμένο σε σακιά από 50 κιλά έως 1000 κιλά καθώς και σε χύμα μορφή.

Επιπλέον είναι διαθέσιμο σε μορφή pellet ώστε να είναι εύκολη η μεταφορά και αποθήκευση του.

Χαρακτηριστικά: Πρωτεΐνη από 28% – 40%, Ακατέργαστη κυτταρίνη έως 22%, υγρασία 12%, ακατέργαστο λίπος έως 1%.

διαβάστε περισσότερα




Μελέτη:

Ισορροπημένη εκτροφή για υγιή και παραγωγικά ζώα

Η Ευρώπη παρουσιάζει πρόβλημα στην παροχή βιολογικών ζωοτροφών, που καλύπτουν ενέργεια και πρωτεΐνη

Οι χώρες που είναι υπεύθυνες για το 80% με 85% της βιολογικής παραγωγής χοιρινού και κοτόπουλου στην Ευρώπη συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία, μέσω μελέτης, για την εφαρμογή ισορροπημένης εκτροφής σε χοίρους και πουλερικά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Core Organic II project ICOPP και απευθύνεται σε ζώα που εκτρέφονται με βιολογικές πρακτικές,

ώστε να είναι πιο παραγωγικά και υγιή. Επιστήμονες από τη Δανία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Λιθουανία συνεργάστηκαν, ώστε να δώσουν έμπρακτες συμβουλές με τον καλύτερο συνδυασμό συστατικών που θα είναι περισσότερο ωφέλιμος για τα ζώα. Η Ελλάδα, αν και καταλαμβάνει σημαντικό μερίδιο στην εκτροφή χοίρων και πουλερικών, δεν συμμετείχε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες στην έρευνα.

Σκοπός

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ώστε να βρεθούν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για τις δύο κατηγορίες ζώων, αφού από ό,τι φαίνεται η Ευρώπη παρουσιάζει πρόβλημα στην παροχή βιολογικών ζωοτροφών, που καλύπτουν ενέργεια και πρωτεΐνη. Στόχος του προγράμματος ήταν να παράγει οικονομικά κερδοφόρες στρατηγικές διατροφής 100% βιολογικές στην Ευρώπη, η οποία θα παρέχει στα πουλερικά και στους χοίρους το απαιτούμενο επίπεδο των θρεπτικών ουσιών σε διάφορες φάσεις της παραγωγής.

Οι χοίροι

Οι επιστήμονες προτείνουν αποφλοιωμένους καρπούς και σπόρους μπιζελιού, οι οποίοι έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Και οι δύο προτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη διατροφή των χοιριδίων χωρίς να είναι επιβλαβείς για την υγεία τους. Επίσης, οι φυτικές ίνες, όπως το χόρτο ενσίρωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή πρωτεΐνης.

Τα πουλερικά

Για τη διατροφή των πουλερικών οι επιστήμονες της μελέτης προτείνουν πρωτεΐνη από βιολογική σπιρουλίνα, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές πηγές πρωτεΐνης. Επίσης, η διατροφή με έντομα έως και 12% μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή αβγών, την υγεία και τη γεύση τους. Ένας χρήσιμος τρόπος για την παροχή πρωτεΐνης στα πουλερικά είναι η διύλιση συστατικών φυτικής προέλευσης, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο με μεθειονίνη.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ 

Είναι ισοδύναμη η χρήση ηλεκτρονικών ενωτίων και ηλεκτρονικών βώλων;
ΝΑΙ και η χρήση τους είναι υποχρεωτική από 1/1/2010 για όλα τα αιγοπρόβατα σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 21/2004

Από ποια ηλικία και μετά είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ηλεκτρονικών ενωτίων ή βώλων;
Από 6 μηνών είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλα τα αιγοπρόβατα

Σε ποια ηλικία είναι ασφαλής η τοποθέτηση ηλεκτρονικού βώλου ταυτοποίησης στα ζώα μου;
Η χρήση ηλεκτρονικού βώλου δεν συνιστάται σε ζώα μικρότερα των 3 μηνών ή βάρους μικρότερου των 25 κιλών. Στα βοοειδή δεν συνιστάται η χρήση τους σε ζώα μικρότερα του 1 μηνός

Τι είναι η ηλεκτρονική σήμανση;
Είναι η αναγνώριση ενός ζώου με ηλεκτρονικά μέσα δηλαδή με ηλεκτρονικό ενδοστομαχικό βώλο ή ηλεκτρονικό ενώτιο.

Τα ζώα μου έχουν ήδη ενώτια. Γιατί να χρησιμοποιήσω και ηλεκτρονικούς βώλους ή ηλεκτρονικά ενώτια;
Γιατί είναι υποχρεωτικό από 1/1/2010 για όλα τα αιγοπρόβατα σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 21/2004. Επίσης το ποσοστό απώλειας των βώλων είναι μηδενικό άρα γλιτώνεις τα έξοδα επανατύπωσης των χαμένων ή και πεσμένων ενωτίων.

Είναι ασφαλής ο βώλος για το ζώο;
Ο μεν βώλος δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα υγείας στο ζώο λόγω του υλικού κατασκευής του. Είναι ανθεκτικός στα γαστρικά υγρά και δεν αποβάλλεται από το ζώο. Ο δε πομποδέκτης δεν περιέχει μεταλλικό υλικό οπότε είναι εντελώς ασφαλής ακόμα και τη στιγμή της ανάγνωσης του βώλου.

Τι είναι ο ηλεκτρονικός βώλος;
Ο ηλεκτρονικός βώλος είναι μια κεραμική κάψουλα κατασκευασμένη από ειδικό βιοανθεκτικό υλικό κατάλληλα επεξεργασμένο. Μέσα της περιέχει έναν παθητικό πομποδέκτη δηλ. ένα μικροτσιπ. Στον πομποδέκτη αυτό εισάγεται ένας κωδικός αριθμός μοναδικός για κάθε ζώο ο οποίος είναι ο ίδιος με εκείνον του ενωτίου του ζώου. Ο πομποδέκτης σφραγίζεται μέσα στο βώλο με μια ειδική άοσμη σιλικόνη ιδιαίτερα ανθεκτική στα γαστρικά υγρά του στομάχου.

Πως τοποθετείται ο κεραμικός βώλος στο στομάχι του ζώου;
Ο βώλος τοποθετείται στο δεύτερο στομάχι του ζώου με τη βοήθεια ενός εισαγωγέα βώλων που είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να μην τραυματίζει το ζώο. Διαθέτει δυο κεφαλές για να μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα μεγέθη των βώλων. Μετά την εισαγωγή του ο βώλος παραμένει στο στομάχι του ζώου για όλη του τη ζωή.

διαβάστε περισσότερα




Η διατροφή του σκύλου…

Πρώτα από όλα πρέπει να ρωτήσετε τον κτηνίατρο τι πρέπει να τρώει το κουτάβι και σε τι ποσότητες για να δέσουν τα κόκαλα του, αλλά ταυτόχρονα να μην παχύνει. Μην κάνετε το λάθος να του δίνετε εντελώς άπαχες τροφές ή εξαιρετικά κρέατα ή ακόμα και λιχουδιές. Είναι λάθοςεπιλογές.
Όλο το 24ωρο το μπολ του κουταβιού πρέπει να είν γεμάτο νερό.

Ποιές ώρες ανάλογα με την ηλικία μπορώ να το ταΐζω;
Όσο για το φαγητό πρέπει να κρατήσετε ταχτικές ώρες.
Το κουτάβι από 4 έως 12 εβδομάδων, ταΐζεται συνήθως πρωί, μεσημέρι, βράδυ.
Μετά τους 3 μήνες και μέχρι τον 6ο: πρωί, μεσημέρι, απόγευμα.
Αργότερα 2 φορές τη μέρα και όταν κλείσει τον πρώτο χρόνο, μόνο μια φορά το εικοσιτετράωρο.
Κρατήστε το κουτάβι σας κομψό, και για τη δική του υγεία και για να κρατήσει το δυναμισμό του.

Ταΐζετε το κουτάβι σας πριν το δικό σας γεύμα, για να μην πεινάει και ζητιανεύει όταν σας βλέπει και τρώτε. Αν δεν δώσετε ποτέ κάποιο μεζέ, δεν θα εξελιχτεί σε ζητιάνο του τραπεζιού. Προσέξτε, ούτε μια φορά, γιατί από εκεί και μετά θα κάνει τα κόλπα του για να σας τραβήξει την προσοχή, και θα ζει με μόνιμο άγχος, να τα καταφέρει να παρασπονδήσετε. Αυτό ούτε εκείνο το κάνει να είναι ευτυχισμένο. Ελπίζει ότι μπορεί να έχετε τα κέφια σας σήμερα και να του πετάξετε ένα ξεροκόμματο, του τρέχουν τα σάλια και για σας είναι ενοχλητικό. Οι συνήθειες που αποκτιούνται δύσκολα κόβονται.

Γενικές οδηγίες για τη διατροφή:

1) Μην δίνετε τα αποφάγια σας στο σκύλο, γιατί τα καρυκεύματα που έχουν, βλάπτουν το στομάχι του και προκαλούν εκζέματα.

2) Ποτέ μη δώσετε στο σκύλο κόκαλα κοτόπουλου ή γαλοπούλας γιατί είναι λεπτά και αιχμηρά. Αν έχετε όμως μεγάλο κόκαλο από βραστό, δώστε του κάνει καλό στα δόντια.

3) Αν δεν μπορείτε να του ετοιμάσετε εσείς την τροφή του, αγοράστε έτοιμες τροφές για σκύλους. Φροντίσετε να ενημερωθείτε για τις ανάγκες της ηλικίας του σκύλου σας και ποιες σκυλοτροφές έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά –πρωτεΐνες, λίπος, άλατα βιταμίνες και υδατάνθρακες- που θα τον κρατήσουν υγιή και σε πλήρη ενεργητικότητα.

4) Θυμηθείτε πως ένα κουτάβι πρέπει να τρώει περισσότερο, σε σχέση με το μπόι του, από ένα σκυλί που έχει ενηλικιωθεί. Ένα σκυλί που ασκείται πολύ θα φάει ασφαλώς παραπάνω από εκείνο που ζει περιορισμένο.

5) Στα σκυλιά αρέσουν τα γλυκά γιατί έχουν  ανάγκη από υδατάνθρακες. Μην τους δώσετε όμως ποτέ γλυκίσματα, γιατί κάνουν κακό στα μάτια. Τους υδατάνθρακες μπορούν να τις πάρουν από τα λαχανικά, καθώς και από ορισμένα δημητριακά που είναι αναγκαία, ιδίως στα μεγαλόσωμα σκυλιά.

6) Αν το κουτάβι σας πάθει διάρροια, πηγαίνετε το στον κτηνίατρο. Καλό είναι να έχετε στο σπίτι σας κάποιο φάρμακο που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος, για να μην τρέχετε κάποια μεγάλη γιορτή ή Κυριακή να ψάχνετε κτηνίατρο.

7) Λίγο λάδι καθημερινά στην τροφή του κάνει καλό στο τρίχωμα, και στα έντερα.

διαβάστε περισσότερα